Cerita = Lesen Kereta Part 1Assalamualaikum, 

Memandangkan Sekarang Dalam Musim Cuti Sekolah . Jadi banyak Lah Orang Yang Mengisi Masa Terluang Neh Dengan macam-II yang Dirancang. Terutamanya Budak-II Yang Baru Lepas Ambik Exam Besar macam SPM @ PMR , Dah Conferm-II Deorang Meluat Duduk Rumah Sebab Malas Kena Pot-pet - II Dengan Parents Kan? And Akan Ramai Yang Nak Kejar Ambek Lesen Sebab Senang Nak Kemana-II , Faham-II Lah remaja Zaman La Neh.. Asyik Merendek Ja Keja . Jadi Bagi Siapa Yang Nak Ambek Lesen Mesti nak Tahu Modul-II Atau Timetable Sepanjang Nak Dapat Lesen P Neh. Bukan Senang-II JPJ Nak Kasi Lesen P Nah..Haha
Straight To The Point..

 Sesi Pembelajaran Untuk Dapat Lesen P a.k.a Perjalanan jumpa JPJ adalah 16 Jam Ya!! [ INGATTT!!]
BAHAGIAN I 
1 - Dengar Ceramah KPP 5/6 Jam ( Selalunya ) = Peringatan : Ejen Pusat Pemandu Ada Bagi Buku 500 Soalan + CD Latihan . Tapi Kadang-Kadang Dalam Ceramah Tuh Ada Perkara Yang Tak Ada Dalam Buku Yang Di Beri . Jadi Tumpukan Perhatian . Jangan Lupa Bawak Gula-II Nanti Mengantuk, Jaket Sejuk Pun Jangan Lupa nanti  "Kebekuan"  kat dalam Tuh .. haha . Rajin-II Lah Keluar Ke Tandas , Ehh!! Tak Boleh Kena Dengar ... Redha Ja..
2 - Ujian Komputer = Senang Ja ( Bagi Motivasi ) , Just Baca Buku 500 Soalan Sebab Soalan Dari Situ . Hafal Jawapan . Buat Latihan  Dalam CD Yang Di Beri . Soalan Dia Tak Sama Tapi Jawapan Dia Seakan-II Sama . Jangan Risau ! , Soalan Dia Tak Ada Trik-II Macam soalan SPM @ PMR  oke .Part Exam Warna Jangan Salah Kalau Tak FAILL!! Tak Boleh Jawab Soalan Seterusnya Dah..Ingat!!

Jalani Latihan 16 Jam ( Modul 16 Jam )= 6 Jam , 8 Jam , 2 Jam
Calon nak dapat Lesen L & P

3 - ( 6 Jam ) = Pra L  ~ Kelas Teori  Kereta/ Moto = Semua calon pemandu kena hadiri kelas neh dulu selepas lulus ujian undang - undang Kpp . Dalam Kelas Teori Neh , Calon Akan Di Dedahkan Dengan Elemen-elemen penting  dari atas jalan raya , diri pemandu  dan dalam kenderaan [ kalau kereta , clutch lah yang masalahnya dan kendalian streng ]~ Latihan amali = Calon Perlu Pratikkan Apa Benda yang telah di ajar  Semasa dengar teori  Kat litar , even tak ada lesen L tapi JPJ beri kebenaran untuk pemohon lesen L memandu buat kali pertama di litar selama 3 jam bersama pebimbing ( Jangan Risau ) .. Cikgu Akan Fasihkan Kita cara Kendalian Clutch Dan streng Sampai Boleh Dalam Masa Tuh , Kalau Dok Blurr Lagi Mintak lah Rehat kat Cikgu , Cikgu pun manusia Jugak Nah..selalunya tak lama , maklumlah first time kan. kalu dah cekap cikgu ajak kita bukit , parking , 3 penjuru + etc . Neh Kalau Dah Cekang Lah Pasal bawak neh.. 

Bersambung...

Catat Ulasan