Keep It Seacret
La Masterz



Entries Tutobies Me

Shout Linkies

Hey, little Reader ! My closer feel better to call me Zed. Actually, I'm Newbie try to make a new friend .First of all, I want to apologize for using the "AKU" in every post, especially adult readers . Just click Follow Me :3

Don't worry I'm Not Monster But I'm Joker , Haha :)

FACEBOOK | TWITTER


Older !





My Ads Page !



Follower !




Credit !

Please view in Chrome.
Using Blogskin
Basecode & design : FarraDiyanahRasid
Others stuff : Mr.GooGle
Edited : Zahyrah rahym

|

Tip Pemilihan Selendang

Assalamualaikum , kepada semua yang sedang melayari internet . Sebenarnya Lama Betul Tak update Blog Sebab Alasan Malas dan Sebagainya Hahaha . Kali neh saya nak berkongsi sedikit tip pemilihan pakaian yang penting bagi semua kaum wanita khususnya muslimah . Sebabnya Tudung Terutamanya selendang dah ada macam-macam jenis dan pattern kan? jadi saya nak kongsikan serba sedikitlah..saya pon tak arif sangat tapi sebagai pengguna saya tahu jugak masalah yang terjadi bila nak beli selendang..

1- JENIS KAIN ATAU MATERIAL YANG DI GUNAKAN.

Selendang sekarang kebanyakkanya menjual jenis berkain lincin . Bagi saya Keselesaan lebih penting sebenarnya . Tak salah kalau nak beli selendang yang jenis lincin tapi bila nak gayakannya sangat "SUSAH' dan sedikit "MEREMEHKAN" sebenarnya , mana taknya kalau makan nasi selendang dah lari nampak herot merot kan? jadi pilihlah selendang yang jenis kainnya sedikit kasar dan tak "LEMBUT" sangat .

2- KETEBALAN KAIN SELENDANG TERSEBUT

kadang-kadang kain selendang yang di jual ada jenis kasar tapi jarang pulak . Jadi pilih lah selendang yang sedikit tebal dan tak terlalu nipis kerana kalau nipis sangat nanti dah nampak aurat kalau warna hitam tak apalah tak nampak leher kenalah pakai inner neck pulak kan ? selain tuh selendang tak nipis sangat neh dapat elakkan jugak dari kepanasan maklumlah sekarang musim panas pukol 12.00 tgh dah macam apa lagi kan ? hehe 

3- KELEBARAN SELENDANG 

lebar selendang jugak mempengaruhi pemakaian . sebabnya selendang yang lebar boleh membantu menutupi leher anda jika ianya terselak atau sebagainya . selaian tuh kalau style kan selendang ada lebihan tuh boleh sorokkan bawah tuh kan ?... nampak kan permainannya..

4- PANJANG SELENDANG

 selendang senang cerita lagi panjang lagi senang nak STYLE kan . erk ?? macam tulah lebih kurang.. kalau tengok toturial dekat 'YOUTUBE' semua kebanyakkannya guna selendang yang panjang . kalau panjang pun untung boleh sehabis-habisnya labuh dan menutupi dada.

5- CORAK SELENDANG

benda neh banyak yang tak ambik perhatian . sebenarnya corak cleopatra tuh corak haiwan . saya pernah baca 1 artikel bahawa orang islam tak boleh pakai corak haiwan sebab tuh 1 penghinaan kepada binatang lebih kurang lah . orang muda banyak pakai . tak tahu betul atau tak.. 

Labels: ,