Keep It Seacret
La Masterz



Entries Tutobies Me

Shout Linkies

Hey, little Reader ! My closer feel better to call me Zed. Actually, I'm Newbie try to make a new friend .First of all, I want to apologize for using the "AKU" in every post, especially adult readers . Just click Follow Me :3

Don't worry I'm Not Monster But I'm Joker , Haha :)

FACEBOOK | TWITTER


Older !





My Ads Page !



Follower !




Credit !

Please view in Chrome.
Using Blogskin
Basecode & design : FarraDiyanahRasid
Others stuff : Mr.GooGle
Edited : Zahyrah rahym

|

Homework VS Exam



Semenjak kebelakangan neh , selalu sangat sibuk dengan "HOMEWORK" yang [erghh!!]. tak tau nak kata apa dah... Situasinya memang berbeza dari form 1 untill form 3... tak sibuk macam neh selalunya cikgu kasi dalam paling banyak 10 untill 12 soalan ja... sekarang dah macam hmmm... apa??? 60 soalan??? ouh!!! oke.... =,=" minggu depan hantar.. that all... dah biasa jugak.. tapi bab- bab susun jadual sendiri neh masih belum di usahakan lagi.. mean [tak buat lagi lah kan??] ikowt dan ja mana satu nak buat...online account sosial network ja memanjang , takowt jugak kalau result down nanti. SPM bukan boleh main- main, menentukan masa hadapan kan?? Aishh!!! mintak-mintak dak lah kan... jauhkan lah benda-benda tuh.. exam pulak, prestasi 1.. semua paper 1 jam sahaja dalam masa 4 hari.. apa mau jawap neh?? dah ambek 10 subjek untuk SPM... kenalah berkorban skit kan??oke aku nak kasi korang tips belajar untuk mata pelajaran yang korang sukar nak follow... oke... baeknya aku neh..haha..

TIPS BELAJAR SUBJEK SUKAR >

Tips 1 : Betulkan persepsi anda
~Jangan menganggap subjek sukar itu terlalu susah. Hanya anggap ianya biasa-biasa sahaja. Dan selalu ingat, subjek yang dianggap sukar itu boleh diatasi dengan kerajinan anda berusaha. Belakang pisau, jika diasah, insya-Allah boleh tajam. Inikan pula otak sang manusia.


Tips 2 : Cepat bertindak
~Apabila sudah dapat detect subjek mana yang susah bagi korang,janganlah tunggu lagi!Cepat bertindak.Sedarkan diri korang tuh. Tumpukan sepenuh perhatian ketika guru mengajar. Selalu bertanya guru. Buang rasa malu untuk bertanya. Kalau malu sangat pun, pergi la jumpa dengan guru tersebut secara berdepan. Tak kiralah dimana pun, bilik guru atau dimana sahaja. Tak perlulah mencapap di dalam kelas, hihihi.


Tips 3 : PCR
~PCR is stand for ' Preview. Concentrate. Review'.

Preview ( Bacaan awal ) : Baca dahulu tajuk atau topik yang dijangka akan diajar pada esok hari. Atau baca dahulu sesuatu topik itu sebelum kita belajarnya dengan guru kita. Baca sahaja. Tak perlukan kefahaman yang mendalam.


Concentrate ( Penumpuan ) : Tumpukan sepenuh perhatian ketika guru mengajar. Jangan tidur. Kalau tertidur, cubalah cari jalan penyelesaian secepat mungkin. Kerana tidur dalam kelas akan menyebabkan banyak kerugian bagi anda, terutamanya KEBERKATAN.


Review ( Baca kembali atau ulang kaji ) : Apabila balik rumah atau asrama. Review kembali apa yang telah diajar tadi. Fahami betul-betul. Kalau boleh ingatinya setakat mana yang boleh.


Bagi math, tak kira la add math atau math. Segalanya perlukan faham konsep yang ingin diketengahkan dalam tajuk tersebut dan buatlah latihan dengan sebanyak-banyaknya. Latihan itu yang penting. Belilah buku latihan yang berkualiti. Dan cuba habiskan setiap buku latihan itu. Untuk tahu buku latihan yang berkualiti dan sesuai, bolehlah tanya kepada seniors atau abang/kakak anda.

Tips 4 : Belajar seperti hendak mengajar

~Setiap yang kita belajar, atau apa yang kita baca. Cuba keluarkannya dengan cara seolah-olah ingin mengajar orang lain. Atau kalau hebat lagi, berkongsi dengan orang lain, ajar mereka. Insya-Allah, dengan cara ini, akan mudahlah kita mengingati apa yang kita ajarkan. Tak percaya, cuba lah! :(^_^)

that all... tips yang aku rasa akan berkesan dan senang nak buat..[copy paste only]..
aku suka tips neh..cuba oke..